【網友:邊看邊落淚~】李佳芯新劇《BB來了》演媽媽情緒起伏超入戲,演技被網友LIKE爆~

生孩子是十級痛不是正常人能想像,就算不是順產也不代表不痛哦!無端端被人剖腹再縫7層皮肉,那種滋味光想就覺得超痛!TVB新劇《BB來了》, Ali李佳芯明明還未為人母,卻能演活孕婦情緒起伏心路歷程,由剛有孕到入手術室生BB,整個過程血淋淋呈現,見到Ali哭著問醫生:「係咪我做錯啲咩嘢整到BB,點解會咁嘅?」唔少觀眾邊睇邊同佢一齊默默落淚。

Ali去了公司Party忽然下體出血,醫生檢查後告知,子宮出血情況似胎盤剝落,會影響輸血同營養給孩子,嚴重起來可能會胎死腹中。陀住BB十個月血脈相連,忽然被告知可能無法順利出世,Ali情緒完全爆發出來,不顧靚樣崩潰濠哭:「係咪我做錯啲咩嘢整到BB,點解會咁嘅?」其實胎盤剝落可以是原因不明,100位孕婦中1位有機會遇上,即是莫需有,點會唔傷心。

劇中Ali懷孕期間,小心飲食勤於做運動,目的就是令肚內BB健康成長也不會過重,順產時沒那麼辛苦。怎知遇上意外情況需要緊急開刀,九個月以來的努力完全白費,Ali都扁嘴大哭:「唔好啦我咁努力做帶氧運動,就係想順產呀嗎。」或者大家覺得她太不理智,只是貪靚不想留有疤痕,但順產剖腹只是先苦後甜同先甜後苦之分。順產經歷十級陣痛後生完一日已經行得走得,而剖腹傷口可以痛成個月,進補又要延遲,還沒那麼快可以上奶,而且有什麼閃失隨時會令子宮爆裂有性命危險﹗

私家醫院生BB雖然有較好照顧,順產開刀老公都可以陪產,但緊急開刀手術就只能獨自面對。Ali躺在病床上被推去手術室,未知自己同BB生死,老公黎諾懿又未能陪伴左右,哭到生離死別一樣,經歷過的媽媽觀眾都話,真的一點都不誇張。躺在手術室望住盞燈,打了麻醉針個人不受控地震,雖然無痛感但FEEL到醫生一層一層劏開自己個肚,又不知BB情況,真的非常無助。

BB出世後大家就以為有好日子過咩?那就錯了﹗剖腹後麻醉藥過曬傷口開始痛,姑娘進來塞藥到肛門好似沒了尊嚴一樣;第一次落床時,Ali同黎諾懿見到成班媽媽喪屍出籠一樣,忍痛都要行落床去見BB一面;成班媽媽圍住學喂人奶要坦胸相對,姑娘出手糾正,未上奶給BB啜到乳頭損曬,以上種種都是永世難忘。女觀眾話有共鳴,就算男觀眾都話看完要孝順媽媽,就知道劇情是多麼寫實啦。


发表于: 2018-07-24 04:06:14 AM
更多新闻请到脸书追踪我们:我的分享平台

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *